گیربکس اتوماتیک

سلکتور گیربکس اتوماتیک چیست؟ خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک + نحوه عملکرد

چطور متوجه شویم که سلکتور گیربکس اتوماتیک به مشکل برخورده است؟ نحوه عملکرد سلکتور گیربکس اتومات به چه صورت است؟ سلکتور گیربکس اتومات یکی از قطعات مهم گیربکس خودرو محسوب می‌شود که تشخیص خرابی آن، دشوار نیست. در صورت تشخیص این خرابی در مراحل ابتدایی و رفع آن می‌توانید از آسیب به بخش‌های دیگر گیربکس و مشکلات بیشتر آن جلوگیری کنید. در این مقاله به بررسی بیشتر این موارد می‌پردازیم و توصیه می‌کنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان با ما همراه باشید.در صورت خرابی ماشین به تعمیرکار مراجعه کنید.

بصورت خلاصه موارد توضیح داده شده در این مقاله به شرح زیر است:

عنوان توضیحات
تعریف اهرمی که به راننده اجازه می دهد تا دنده مورد نظر خود را در گیربکس اتوماتیک انتخاب کند.
نحوه عملکرد با ارسال سیگنال به واحد کنترل گیربکس (TCU) دنده ها را کنترل می کند.
اجزا اهرم سلکتور، سنسور موقعیت، سوئیچ ها، مبدل سیگنال، TCU
خرابی فرسودگی، خوردگی، مشکلات برقی و …
علائم خرابی مشکل در انتخاب دنده، حرکت ناخواسته اهرم سلکتور، عدم روشن شدن چراغ های دنده، صداهای غیرعادی
اقدام لازم مراجعه به مکانیک ماهر

سلکتور

سلکتور گیربکس اتوماتیک

سلکتور گیربکس اتوماتیک یکی از قطعات و اجزای مهم در گیربکس است که به عنوان اعضای ثابت تمامی گیربکس‌ها در این بخش از خودرو دیده می‌شود. سلکتور گیربکس اتومات به نوعی یک کلید چند حالته است که تاثیر زیادی در سلامت کاری گیربکس دارد. این بخش از خودرو نیز مانند سایر قطعات گیربکس ممکن است در اثر کارکرد زیاد و به پایان رسیدن عمرش، خارج شدن از تنظیم و یا همچنین نگهداری نامناسب، دچار خرابی و نقص شود.
مهم‌ترین وظیفه سلکتور گیربکس اتومات، تعویض دنده در خودرو است و این کار را با ارتباطی که با کامپیوتر گیربکس اتوماتیک دارد، انجام می‌دهد. کامپیوتر گیربکس که به آن TCU نیز می‌گویند، در گیربکس‌های اتومات، بر اساس سرعت خودرو، شتاب‌گیری و نحوه فشار پدال گاز، مقدار دور موتور و غیره دستور تعویض دنده را به سلکتور می‌دهد و در نتیجه دنده مناسب بعدی انتخاب می‌شود. این فرآیند در کسری از ثانیه انجام می‌شود و در صورت نقص یا خرابی سلکتور گیربکس، منجر به اختلال در این فرآیند می‌گردد یا در انجام آن تاخیر به وجود می‌آید. همچنین اگر به دنبال  تعمیر گیرکس تویوتا خود هستید در این مقاله به معرفی انواع گیر بکس های تویوتا پرداختیم.

خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک

هنگامی که سلکتور گیربکس اتوماتیک دچار نقص یا خرابی می‌شود، خودروی شما یک سری علائم را بروز می‌دهد که با مشاهده آن ها متوجه اختلال در عملکرد این قطعه می‌شوید. در ادامه با برخی از مهم‌ترین علائم خرابی سلکتور گیربکس اتومات آشنا خواهید شد.
• مطابقت نداشتن چراغ نشانگر با دنده خودرو
در برخی موارد ممکن است که چراغ روشنگر با دنده خودرو مطابقت نداشته باشد که این نشان می‌دهد که سلکتور گیربکس دچار مشکل شده است. به طور مثال، شما دنده را از P به D تغییر می‌دهید ولی نمایشگر پشت آمپر همچنان بر روی دنده P ثابت مانده است. این موضوع نشان از خرابی سلکتور گیربکس اتومات دارد.
• خاموش نشدن خودرو
یکی از دیگر از علائم خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک این است که با اعمال خاموشی خودرو، ماشین خاموش نمی‌شود یا حتی پس از خاموش کردن خودرو، سوئیچ را نمی‌توانید خارج کنید. این حالت نشان از خرابی سلکتور گیربکس اتومات دارد و بهتر است هرچه سریعتر با کارشناس تعمیر گیربکس اتومات ارتباط برقرار نمایید. زیرا این علائم ممکن است خسارت‌های بیشتری به خودروی شما وارد کند. در صورت نیاز می توانید به تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید.

روشن نشدن خودرو
• روشن شدن خودرو با دنده دیگر

زمانی که سلکتور گیربکس اتومات خراب شده باشد، ممکن است برای شما پیش آید که خودرو را خاموش کرده‌اید و آن را در دنده پارک قرار داده‌اید ولی بار دیگر هنگامی که قصد روشن کردن آن را دارید، خودرو در دنده دیگری روشن می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که سلکتور گیربکس اتومات یا شیر برقی دچار نقص شده اند. توصیه می‌کنیم به منظور مشاهده این علائم نگران‌کننده با یک تعمیرکار حرفه‌ای گیربکس تماس بگیرید و مشکل خودرو را به وی نشان دهید.

• جا نرفتن دنده خودرو پس از روشن شدن

در مواقعی ممکن است که پس از روشن کردن خودرو، قصد داشته باشید که دنده را جا بزنید ولی این حالت رخ نمی‌دهد. این موضوع نشان می‌دهد که سلکتور گیربکس اتوماتیک دچار مشکل شده است. لازم به ذکر است که در صورتی که خودرو را روشن کرده ولی نتوانید دنده را جا بزنید و یا دنده به سختی جا برود، مطمئنا قطعات گیربکس خودرو دچار مشکل شده‌اند. در این وضعیت هم بهتر است هرچه سریعتر خودروی خود را به یک تعمیرگاه گیربکس اتومات نشان دهید.

جا نرفتن دنده
• صدای ساییده شدن در هنگام تعویض دنده

یکی دیگر از علائم خرابی سلکتور گیربکس اتومات، شنیده شدن صدای ساییدگی در هنگام تعویض دنده است. این اتفاق ممکن است که در مواقعی در هنگام صبح رخ دهد و زمانی که می‌خواهید دنده را عوض کنید، صدای ساییده شدن بسیار شدیدی به گوشتان می‌رسد. این حالت نشان می‌دهد که سلکتور گیربکس خودرو دچار نقص شده است و پیش از اینکه مشکلات دیگری برای سایر بخش‌های گیربکس به وجود آورد، بهتر است هرچه سریعتر به تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید. همچنین اگر به دنبال مطلع شدن از کیفیت گیر بکس 207  قبل از خرید هستید، در این مقاله به بررسی نظرات کاربران در این مورد پرداختیم.

• لغزش یا تغییر نکردن دنده

در مواقعی ممکن است برای شما پیش بیاید که در هنگام افزایش یا کاهش سرعت خودرو قصد دارید که دنده را تغییر دهید ولی این اتفاق رخ نمی‌دهد. این موضوع عمدتا به خاطر خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک پیش می‌آید. همچنین در اگر دنده به صورت ناگهانی از عدد پایین‌تر به عدد بالاتر یا بالعکس تغییر کند، این موضوع نشان از خرابی و نقص در سلکتور گیربکس اتومات دارد.

تنظیم سلکتور گیربکس اتوماتیک

سلکتور گیربکس اتوماتیک از جاپیچ‌های متعددی تشکیل می‌شود که با استفاده از آن می‌توان سلکتور را تنظیم کرد. این موضوع نشان می‌دهد که پس از مدتی و به مرور زمان ممکن است که سلکتور گیربکس از تنظیم خارج شود و یا نیاز به تمیزکاری و تنظیم مجدد داشته باشد. در ابتدا توصیه می‌کنیم که برای این کار، به تعمیرگاه گیربکس مراجعه کنید و یا این کار را به افراد متخصص و باتجربه بسپارید.همچنین اگر به دنبال پیدا کردن علت زوزه کشیدن گیر بکس خودرو خود هستید ،دراین مقاله به بررسی  12 علت اصلی آن پرداختیم.

تنظیم گیر بکس

مراحل تنظیم سلکتور گیربکس اتوماتیک

1-برای تنظیم سلکتور گیربکس اتومات باید ابتدا محل قرارگیری سلکتور سوئیچ را بر روی گیربکس پیدا ‌کنیم. این محل معمولا بر روی جعبه دنده و زیر هواکش موتور واقع شده است. البته در برخی از خودروها نیز این قطعه کنار گیربکس قرار دارد.
2- دور و اطراف گیربکس را خلوت می‌کنیم تا برای تنظیم مزاحم کارمان نشوند.
3- دنده خودرو را در وضعیت خلاص قرار می‌دهیم.
4- پیچ‌های نگهدارنده سلکتور گیربکس اتومات را کمی شل می‌کنیم تا بتواند به راحتی در جای کشویی خود حرکت دورانی داشته باشد و جا برود. در این مرحله بهتر است پیچ‌ها را کمی شل کنیم تا سلکتور با کمی فشار و اعمال نیرو بچرخد.
5- مولتی‌متر را در وضعیت بیزر یا همان بوق می‌گذاریم و سپس فیش اتصال دسته سیم را از سلکتور جدا کرده و دو سر سیم مولتی متر را به آن‌ها وصل می‌کنیم.
6- محل قرار داده شده را علامت می‌زنیم و سپس سلکتور را اندکی جابه‌جا می‌کنیم تا صدای بوق قطع شود.
7- این نقطه را علامت می‌زنیم و با در نظر گرفتن وسط این دو قسمت، پیچ‌های سلکتور را در این ناحیه محکم می‌کنیم. دقت داشته باشید که در این محل باید باز هم صدای بوق مولتی‌متر به گوش برسد.
8- اگر صدای بوق به گوش نرسید، لازم است تا محل سلکتور را دوباره تنظیم کنیم. البته اگر با شل و سفت کردن پیچ‌ها، صدای بیزر قطع شد، احتمالا سلکتور خراب است.
9- در مرحله آخر لازم است تا اهرم سلکتور گیربکس اتوماتیک را تنظیم کنیم. لازم به ذکر است که این اهرم نباید خلاصی داشته باشد. بدین منظور باید دسته دنده را در موقعیت خلاصی بگذاریم و خلاصی کابل یا میله متصل به وسط سلکتور را بررسی کنیم. خلاصی اهرم سلکتور را می‌توانیم با رگلاژ و تنظیم آن از روی خود میله‌ها و سیم‌ها انجام دهیم.

سخن پایانی

گیربکس اتوماتیک جزو قطعات گران‌قیمت در خودروهای امروزی محسوب می‌شود و این نشان می‌دهد که حساسیت این گیربکس ها نسبت به انواع دستی بیشتر است. سلکتور گیربکس اتوماتیک قیمت زیادی نسبت به سایر بخش های فنی گیربکس ندارد ولی خرابی و نقص در کارکرد آن ممکن است باعث مشکلات بیشتر در گیربکس و همچنین هزینه بیشتر برای شما شود. توصیه می‌کنیم در صورت بروز مشکل و مشاهده علائم خرابی در این قطعه حتما با تعمیرکاران خبره و مجرب ارتباط برقرار کنید. تعمیرگاه تخصصی تعمیرکار یکی از مراکز مهم تعمیر گیربکس در تهران است که می‌تواند خدمات تعمیر یا تعویض سلکتور گیربکس اتوماتیک را برای شما فراهم کند. در صورت نیاز به تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک شرق تهران مراجعه کنید.

سوالات متداول

1– سلکتور گیربکس اتوماتیک چیست؟
سلکتور گیربکس اتومات یکی از بخش‌های اصلی و حیاتی در هر خودرو محسوب می‌شود که تاثیر زیادی بر عملکرد صحیح، ایمنی و کارایی مناسب خودرو دارد.
2– سلکتور گیربکس اتومات چه وظیفه‌ای دارد؟
این قطعه وظیفه تعویض دنده را برعهده دارد و وضعیت دنده‌ها در پشت آمپر خودرو و چراغ ترمز عقب را روشن می‌کند. نبود این قطعه در گیربکس منجر به نقص در تعویض دنده و در نهایت آسیب به قطعات داخلی سیستم جعبه دنده می‌شود.
3– در صورت مشاهده علائم خرابی سلکتور گیربکس اتومات باید چه کار کنیم؟
تنظیم، تعویض و یا تعمیر این بخش از گیربکس احتمالا در هر تعمیرگاه گیربکسی انجام می‌شود ولی توصیه می‌کنیم در صورت مشاهده علائم خرابی این قطعه با تعمیرکاران حرفه‌ای و مجرب در زمینه تعمیر گیربکس اتوماتیک مانند تعمیرگاه تخصصی تعمیرکار ارتباط برقرار نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ما همراه شما هستیم

کافیست با ما تماس بگیرید تا با خدمات تخصصی و مشاوره رایگان در خدمت شما باشیم